El canvi de paradigma laboral provocat per la pandèmia ha afectat a tots els sectors empresarials, i ha suposat un nou escenari on empreses i treballadors viuen noves realitats a les que adaptar-se. En aquest context, han aparegut noves tendències laborals que han vingut per quedar-se, i que són la llavor de la nova normalitat del mercat de treball dels propers anys.
Quines són aquestes tendències laborals?
- Més digitalització
Moltes empreses s’han vist obligades a canviar o adaptar les seves estratègies motivades per la nova situació. La transformació digital s’ha anticipat i s’ha reivindicat com un factor clau per a la continuïtat de la vida productiva de les organitzacions. Així doncs, moltes empreses han anticipat un canvi que ja venia anunciant-se de fa temps i d’altres, simplement, s’han vist obligades a adaptar-se per no morir.
- Augment del teletreball
La pandèmia ens ha ajudat a trencar amb els mites que deien que el teletreball no era productiu. Un cop les empreses han hagut de promoure polítiques de home office per a mantenir la seva productivitat, ha quedat palès que amb una bona organització és possible, igualment eficient i fins i tot necessari, flexibilitzar l’espai de treball i oferir la possibilitat de treballar des de fora de l’oficina, ja sigui a casa, a espais de treball comuns o fins i tot a l’aire lliure.
- Flexibilització dels horaris laborals
Diversos estudis han demostrat que tenir una persona 8 hores asseguda a una cadira complint l’horari establert per l’empresa és molt menys eficient que no pas permetre flexibilitat al treballador perquè trobi aquells moments de confort, concentració o inspiració per a desenvolupar cadascuna de les tasques de les quals n’és responsable. Les empreses que no depenen estrictament de l’atenció al públic han vist que és possible augmentar la productivitat i la qualitat de la mateixa amb certa flexibilització horària.
- Hibridació dels llocs de treball
Moltes empreses han aprofitat la pandèmia per a replantejar-se el manteniment d’oficines que durant molt de temps han estat desocupades. S’han buscat solucions com els coworking o d’altres espais de treball compartit per a reduir costos estructurals derivats de contractes de lloguer. La majoria de treballadors ho valoren positivament i s’adapten a aquesta flexibilitat de la presencialitat que, a més a més, suposa un benefici econòmic per a l’empresa. Win-Win.
En pocs mesos el món empresarial ha viscut una autèntica revolució que ha accelerat els reptes que estaven previstos per a més endavant. Les empreses i treballadors que siguin capaços d’adaptar-se a la nova realitat sortiran reforçats de la crisi, mentre que els qui no estiguin preparats per afrontar els nous reptes que es presenten, poden patir conseqüències irreversibles. En aquest context, els espais de coworking s’han erigit com una solució que ha resolt moltes necessitats derivades de la nova normalitat. Aquests espais flexibles resolen la dicotomia entre treball presencial i remot i són una gran alternativa a les oficines tradicionals, ja que ofereixen el millor de cada format.