El coworking en l’era de la deslocalització

Noia en un espai coworking

El coworking, un recurs consolidat en l’era de la deslocalització

Hi ha hagut pocs sectors que no s’hagin vist afectats econòmicament per la maleïda pandèmia del Covid-19. El coworking, és clar, no s’ha salvat del cop i alguns centres han hagut de tancar portes. No obstant, tota moneda té dues cares i gairebé sempre trobem en circumstàncies com aquestes algunes conseqüències no tant dolentes o fins i tot bones notícies o perspectives òptimes.

Som dels que sempre tracten de pensar en positiu sense caure en la innocència. I si, dintre del sac de notícies, ens fixem en les bones observarem com els espais coworking són una eina consolidada i en clara tendència positiva no només a Catalunya sinó a tot el món. De fet, es calcula que el 30% del mercat d’oficines a Espanya estarà ocupat pel coworking en l’any 2030, segon un estudi de la consultora Savills
Aguirre Newman.

Si les dades no et convencen o són un factor massa fred fes una ullada per la teva localitat i les properes o fes una recerca a qualsevol cercador online per adonar-te de que la realitat que descrivim és certa.
Per què es produeix aquest fenomen? És una pregunta de clara resposta… O millor dit, de moltes
respostes. Podríem començar per l’aspecte social. Al cap i a la fi, l’ésser humà és un ésser social que en major o menor mesura necessita certa interactivitat, encara que sigui per aixecar la vista de la pantalla de tant en tant. Però no és només una qüestió de que a la majoria de les persones no ens agrada estar sols el 80% del nostre temps durant mesos o anys. La clau és que tard o d’hora tothom necessita assistència o ajuda d’algun tipus i si estàs sol només tens Internet per trobar respostes o una guia o la teva mascota si et sents sol. I, és clar, les respostes d’Internet no interpreten ni matisen, són directes i poden ser errònies per diverses raons.

Quantes vegades hem arribat a una conclusió o hem trobat una solució parlant de coses intranscendents
amb amics o companys? El coworking, a més, t’obre la possibilitat de trobar professionals amb una
experiència determinada a qui pots dirigir-te amb una pregunta concreta sobre un assumpte de treball i la seva resposta pot estalviar-te moltes “hores de Google”.

Al cap i a la fi, un coworking és com un “Linkedin” però en un espai més reduït que sol estar poblat per
autònoms amb recursos heterogenis que poden ajudar-te arribat el moment. Necessites un dissenyador
gràfic, un programador, un arquitecte, un expert en màrqueting o un coach? Comença buscant a pocs
metres de la teva taula. És possible que el tinguis al costat o que la xarxa de coneguts directes o indirectes t’els posi a l’abast.

En els últims temps, degut a la pandèmia, s’ha posat de moda el terme “deslocalització”. Moltes empreses van decidir obrir-se a la possibilitat de que els seus treballadors pugessin seguir treballant des de casa.

Molts d’aquests veien aquesta solució amb bons ulls ja que poder treballar al teu ritme, en pijama i sense
les molèsties del desplaçament eren grans valors a l’hora de decantar-se per aquesta decisió. “Ves amb
compte amb el que desitges”, et diria el savi, ja que el destí pot donar-te el que vols.
I és que com molts treballadors deslocalitzats que van començar a treballar a casa en plena pandèmia van descobrir quant de sentit té la famosa frase “No volies caldo, doncs aquí tens dues tasses!”. Treballar en la solitud absoluta constantment, amanida només per unes quantes sessions de Zoom o Google meet, no és per a tothom. Pots estar setmanes o mesos, però al final et canses de no tenir un horari fixe de treball i de no assolir objectius perquè has perdut temps escapant-te a la nevera, fent la bugada, veient la tele, arreglant quelcom a casa o anant a fer encàrrecs. L’ansietat t’acaba guanyant la partida perquè la nova rutina no és tant plaent com et pensaves i tens la sensació d’estar vivint en el famós dia de la marmota.

Si a tot plegat sumem la decisió de moltes empreses de deslocalitzar als seus treballadors per diverses raons (econòmiques i socials, majoritàriament), l’opció dels coworkings emergeix com una aposta consistent, adaptable, propera i viable econòmicament.