COWOCAT_RURAL, espais de “coworking” a les zones rurals de Catalunya

Info: http://www.desenvolupamentrural.cat/noticies/cowocat_rural-espais-de-coworking-a-les-zones-rurals-de-catalunya

Riba-roja d’Ebre va reunir ahir una quarantena de tècnics dels grups Leader de Catalunya, en una jornada de treball del projecte COWOCAT_RURAL. Impulsat pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques – CIS, COWOCAT_RURAL sorgeix de la necessitat de promoure l’emprenedoria als territoris rurals a través de l’ús de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Així, a través de COWOCAT_RURAL es vol potenciar la creació d’espais de coworking a les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball en els territoris dels 10 Grups d’Acció Local que participen al projecte.

La jornada va permetre posar en comú el treball que aquests grups han desenvolupat en els darrers mesos per tal de posar en marxa un espai de coworking al seus territoris. Uns espais de coworking que han de permetre, segons la gerent del Consorci, Begoña Garcia, “Crear zones rurals captadores de talent per frenar el despoblament, generar desenvolupament al territori i afavorir el retorn de persones al món rural”.

Des de l’inici de COWOCAT_RURAL, el maig de 2014, s’han analitzat els entorns de treball de les zones Leader que participen en el projecte, s’han conegut experiències de coworking ja en funcionament, s’han format 76 persones com a dinamitzadores d’aquests espais en entorns rurals i s’han creat comunitats locals. A més, s’està elaborant una base de dades territorial de futurs professionals que poden treballar a zones rurals de Catalunya. Tot aquest treball és el que ahir es va posar ahir en comú a Riba-roja durant la jornada de treball.

La Zona Líquida de Riba-roja, pionera en coworking rural
Els tècnics assistents a la jornada van conèixer de primera mà Zona Líquida, l’espai de coworking de Riba-roja d’Ebre, i referent a la comarca de la Ribera, que actualment acull a cinc usuaris. “No només és un espai de treball, també és un canvi de mentalitat per fomentar l’emprenedoria entre la població”, va exposar l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. Amb projectes com aquest, es vol “facilitar que els veïns puguin viure i treballar a Riba-roja, sense haver d’abandonar el poble un cop acabats els seus estudis”.

Zona Líquida és un espai diàfan ubicat a l’antiga biblioteca del poble, i disposa d’una àmplia zona de treball i un espai per a reunions flexible, que s’adapta a les necessitats dels usuaris. Està gestionat per un dinamitzador que duu a terme entrevistes entre potencials usuaris, no només permanents sinó també temporals o puntuals. L’objectiu és convertir l’espai Zona Líquida en l’epicentre de l’activitat empresarial del municipi.

Crear xarxa en entorn rurals
La trobada va en la línia de crear una xarxa de “coworking rural” que permeti als diferents espais treballar de forma col·laborativa i més enllà del seu entorn immediat. Aquesta és una de les demandes detectades i més reclamades entre els possibles usuaris d’aquests espais de coworking rurals. De les entrevistes que s’estan fent entre potencials usuaris d’arreu del territori, se’n desprèn la diversitat de perfils i la compatibilitat entre ells per dur a terme projectes col·laboratius que generin activitats en el món rural català. “El més important és que aquesta xarxa catalana sigui capaç de canalitzar projectes i dinamitzar l’economia del país”, va afegir la gerent del CIS Ribera d’Ebre – Terra Alta.

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, va ser l’encarregat de cloure la jornada. En la seva intervenció, Sala va donar el seu suport al projecte COWOCAT_RURAL, posant l’accent en les TIC com a “motor de canvi i oportunitat de fer més coses en els entorns rurals del país”.

La jornada d’ahir va servir també per presentar l’associació COWORKING CATALUNYA (COWOCAT).

Projecte de cooperació COWOCAT RURAL
Zona Líquida. Espai de coworking de Riba-roja d’Ebre
Associació COWOCAT

peu_web_cowocat