Agricultura impulsa el coworking rural, a través dels grups Leader de Catalunya, amb el projecte de cooperació ‘Cowocat Rural’

El grup Leader Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, com a coordinador del projecte ‘Cowocat Rural’, va participar, ahir, en la ponència ‘Working Trends: Escenaris de Futur’, en el marc de les jornades BIZ Barcelona, organitzades per Fira de Barcelona, els dies 1 i 2 de juliol
Fira de Barcelona ha impulsat les jornades BIZ Cowocat amb l’objectiu de donar a conèixer i promoure el coworking com una nova fórmula de treball que propicia la innovació i la dinamització econòmica.
D’entre totes les activitats programades, va destacar la ponència ‘Working Trends: Escenaris de futur’, celebrada ahir, 2 de juliol, a les 16:00 hores, en la qual es va parlar de les tendències de treball i els models de desenvolupament econòmic, acadèmic, social i de territori on el coworking aporta valors, innovació i creativitat, una taula de debat que va comptar amb la presència dels  responsables del projecte de cooperació Leader ‘Cowocat Rural’, amb el que es vol potenciar la creació d’espais de coworking en les zones rurals, i fomentar així els valors del coworking i del teletreball en aquests territoris dels 10 grups Leader que hi participen.
El projecte de cooperació ‘Cowocat Rural’ sorgeix de la necessitat de promoure l’emprenedoria mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
El coworking o treball col.laboratiu és una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors, compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per a desenvolupar projectes professionals de forma independent, alhora que es fomenta projectes conjunts.
Aquesta nova forma de treballar suposa una oportunitat per als i les professionals que tenen les TIC com a base de la seva ocupació, i que volen treballar en un espai col.laboratiu sense renunciar a un entorn rural. Així, i de manera indirecta, els espais de coworking rurals provoquen una activació econòmica del territori i ajuden a fixar-hi la població activa.
La realització del projecte ha suposat una oportunitat per a transferir l’experiència des d’un territori pioner en la matèria, com és la comarca de la Ribera d’Ebre, cap a altres territoris rurals de Catalunya que es podran beneficiar dels resultats ja obtinguts. També suposarà una oportunitat per a impulsar la creació d’una xarxa de coworking rurals, que permetrà que els diferents espais puguin treballar de forma alineada i en col·laboració, fet que els donarà valor i una major repercussió.
Cowocat Rural’ permetrà atraure i fixar capital humà qualificat a les zones rurals, amb la corresponent retenció de talent, un factor clau per al desenvolupament d’aquests territoris.