Quan és obligatori donar-se d’alta com a autònom?

Quan és obligatori donar-se d’alta com a autònom?

Si encara no ets freelance, però et comencen a oferir feinetes ocasionals i no saps com regularitzar la teva situació, aquest article és ideal per tu. Intentarem explicar-te, de la forma més senzilla possible, quan és obligatori donar-se d’alta com a autònom. 

Segurament, si t’han ofert una feina puntual, t’hauràs preguntat si és necessari que et donis d’alta com a autònom. Tenim males notícies, no existeix una resposta única i hi ha més situacions possibles que les que contempla la llei.

autònom

Segons la Seguretat Social, un autònom és aquell que realitza de forma habitual, personal i directa una activitat econòmica a títol lucratiu.

Per tal d’analitzar l’exemple que comentàvem -de que t’han ofert una feina puntual- hauríem de valorar la situació tenint en compte el concepte “habitual”, que no està precisament gaire ben definit. Com s’ha de medir? Què seria una feina “habitual”? Una feina trimestral, mensual o setmanal? La definició concreta no es detalla enlloc.

Tot i això, el Tribunal Suprem va establir fa 9 anys que si els ingressos són inferiors al salari mínim interprofessional no cal donar-se d’alta com a autònom. Per tant, si la feina que ens han ofert no supera els SMI, podem arribar a pensar que no caldria donar-se d’alta, oi?

Però, ep! Lamentablement no tot és tan fàcil com sembla. Existeixen tants matisos, que si intentes estalviar-te la quota mensual de la Seguretat Social perquè no arribes a facturar el salari mínim, podries acabar amb una multa.

El problema principal és que no existeix una regla absoluta i que tot es regeix per una combinació de factors difícilment mesurable. Una combinació que encara resulta més difícilment mesurable per una persona que es troba per primer cop en aquesta situació i que no té experiència en el tema ni assessorament professional.

Et posem un exemple. Si vols obrir una botigueta de llaminadures i el primer any només factures 300 euros al mes i, per tant, no arribes al salari mínim, de totes maneres estaràs obligat a regularitzar la teva situació com a autònom. Per tant, dels factors comentats anteriorment, en aquest cas el que té més pes és el de continuïtat en el temps (és a dir, es tindrà en compte que treballes de forma habitual).

Un altre exemple: Obres una botiga online, comences vendre plats de ceràmica per internet i els teus ingressos no arriben al SMI. Doncs bé, fins i tot en aquest cas la Seguretat Social pot comparar la teva botiga amb una botiga física i, per tant, tornar a cenyir-se al concepte de “continuitat en el temps”, pel que pot multar-te si no estàs donat d’alta com a autònom.

I si és una feina puntual -diguem que trimestral-, però que genera molts ingressos que superen el salari mínim?  En aquest cas també tindries l’obligació de donar-te d’alta.

Així doncs, arribem a una conclusió: si sempre es tenen en compte els conceptes “d’ingressos” i de “continuïtat temporal”, significa que, sempre que vulguem començar algun tipus de negoci estarem pràcticament obligats a regularitzar la nostra situació laboral des de l’inici de l’activitat.

La llei doncs, està creada tenint al cap a un autònom que genera ingressos des de l’inici de la seva activitat professional, però lamentablement la realitat no és així i, molts autònoms necessiten mesos o anys per començar a tenir beneficis raonablement acceptables.

Bé, posem doncs el cas que no tens diners perquè encara no estàs generant ingressos i decideixes no donar-te d’alta i tens la mala sort que et descobreixen. Què passaria?

Doncs hauries de pagar totes les quotes pendents d’ençà que vas començar l’activitat laboral, amb un recàrrec del 20% i, a més, els interessos. Tingues en compte que la normativa et dóna trenta dies per regularitzar la teva situació.

Tu què en penses sobre el tema? Creus que s’hauria de començar a pagar la quota quan arribessis al SMI? T’has trobat en alguna d’aquestes situacions? Explica’ns què en penses i comparteix les teves experiències. :)

 

The post Quan és obligatori donar-se d’alta com a autònom? appeared first on Co-Jorba.