10 consells per ser més productiu quan ets freelance

10 consells per ser més productiu quan ets freelance

Ser freelance o autònom no és gens fàcil. Té molts beneficis, això no ho negarem, però és complicat treballar per compte propi quan no tens horaris fixos (ni sou fix). Entretenir-se i badar és molt comú entre els autònoms, i més si es treballa des de casa (nosaltres us recomanem, com ja podeu intuir, treballar en un espai de coworking). Per això avui us portem 10 consells per més productiu si ets freelance o autònom.

 

Consells per ser més productiu per a freelance i autònoms

  1. Organitza’t i crea una rutina per seguir diàriament

Crea una agenda de les feines que has de fer cada dia per no haver de pensar cada matí què és el que has de prioritzar. Dedica una part del teu temps a organitzar totes les tasques que has de realitzar la setmana pròxima i distribueix-les durant els 7 dies. És veritat que cada dia sorgiran feines noves que són impossibles de preveure, però per això has d’afegir, a la teva agenda, hores per “tasques imprevistes”, d´aquesta manera no t’enganxaràs els dits.

A més a més, recomanem crear també agendes mensuals per no oblidar-te dels dies importants (fer factures, pagar impostos, reunions amb clients, etc.).

 

  1. Agrupa tasques similars

Una de les maneres més efectives de ser eficient és posar tasques similars juntes. És a dir, organitza el teu temps per fer les tasques que siguin molt semblants a la vegada (encara que les realitzis per diferents clients). D´aquesta manera aconseguiràs estalviar temps.

Per exemple, ajunta totes les reunions de clients un dia a la setmana, gestiona totes les xarxes socials dels clients durant un matí, revisa i contesta tots els emails dos cops al dia (i no més), etc.

consells per ser més productiu quan ets freelance

 

  1. Estableix prioritats a l’hora de treballar

La majoria de freelance treballeu en diversos projectes a la vegada, veritat? És normal que el cúmul de feina t´estressi i no sàpigues per con començar.

Per això has d’establir prioritats i organitzar les teves tasques segons aquestes prioritats. Marca’t quines tasques són més importants o urgents i fes-les abans que les altres. Només així podràs cumplir amb les dates d’entrega i finalitzar més projectes dins del termini establert.

 

  1. Centra’t en una sola tasca

Ho sabem tots: fer més d’una tasca a la vegada no és gens productiu ni eficient. El nostre cervell no pot estar pendent de més d’una cosa a la vegada i donar-ne el 100%. Per tal de ser més eficient, l’habilitat més important que pots aprendre és la de centrar-te en una sola tasca en cada moment.

Prova-ho: fes una cosa rere una altra, però mai a la vegada. Així aconseguiràs concentrar-te molt més i no perdre el temps. Un consell? Utilitza la tècnica Pomodoro per aprendre com centrar-te en una sola tasca en cada moment. També et recomanem l’eina online Moosti.

 

  1. Treballa quan siguis més productiu

No tothom és igual de productiu durant les mateixes hores del dia. Hi ha gent més nocturna i altres que treballen molt millor a primeres hores del matí. Això depèn de cada persona, i cenyir-se a una determinada franja horaria no és ni “millor” ni “pitjor”. Un dels avantatges de ser autònom o freelance és que no tens un horari marcat i pots treballar quan rendeixis més. El que has de fer és descobrir a quin moment del dia ets més productiu i fer les tasques que comporten més atenció durant aquelles hores.

 

  1. Calcula les hores que treballes per a cada tasca o client

Calcular quantes hores et porta un projecte o un client et farà saber si realment val la pena treballar-hi o no. Porta un control de les hores que dediques a cada una de les tasques i analitza si són masses o no. Així podràs veure quant temps dediques a cada projecte i estudiar la manera d´optimitzar les teves hores de feina.

 

  1. Utilitza eines de gestió de tasques

Els freelance i autònoms teniu moltes responsabilitats i, com ja hem dit, segurament treballeu en molts projectes a la vegada. Per això et recomanem utilitzar softwares de gestió de projectes per a controlar totes les tasques, dates límit i recursos de cada un dels projectes / clients.

Pots utilitzar eines com Todoist, Trello, Basecamp o Asana, que t’ajudaran a gestionar el teu temps i milloraran la teva productivitat.

 

  1. Descobreix què et distreu més i evita-ho

L´ésser humà procrastina per naturalesa. Tots ho fem, i no podem negar-ho. Ens distraiem amb una mosca. Descobreix què és el que et distreu més (les xarxes socials, el whatsapp del mòbil, els animals que tens a casa, els nens que criden al pati de l’escola del costat, etc.) i intentar evitar-ho sempre que sigui possible.

 

  1. Separa feina i casa

Això és molt fàcil de dir però molt difícil de complir si treballes a casa. Per això, la primera recomanació que et fem és: no treballis a casa. Busca un espai de coworking, intenta compartir oficina amb amics o vés a una biblioteca a treballar durant el dia. Si això no és possible, intenta tenir un espai a casa on només hi treballis. Quan surtis d’aquest espai (a la cuina, menjador o habitació), no treballis, ni miris un simple email. Només fes feina a un lloc en concret de la casa, com si fos una oficina d’un altre edifici.

 

  1. Dorm les hores que necessitis

Això sembla una ximpleria però et podem assegurar que no ho és. Si comences el dia cansat no rendiràs massa i la teva productivitat caurà en picat. Dorm un mínim d’hores perquè el dia següent estiguis fresc i actiu. I si un dimarts has sortit de copes i has anat a dormir tard, intenta no despertar-te d’hora i comença a treballar més tard, encara que després et quedis més hores de les habituals treballant.

 

Com ja hem vist, ser eficient i productiu quan ets autònom o freelance és una tasca complicada però, si segueixes aquests consells, segurament milloraràs moltíssim. Recorda: organitza les teves setmanes en una agenda, centra’t en una tasca a cada moment, estableix prioritats i agrupa feines similars, treballa quan siguis més productiu, utilitza eines de gestió de tasques i descansa molt.

Ser freelance té moltes recompenses, però també comporta molta feina. Aquí t’hem presentat els nostres consells per a ser més productiu. Quins són els que tu poses en pràctica?

The post 10 consells per ser més productiu quan ets freelance appeared first on Co-Jorba.